Bagaimana Ia Berfungsi?

Tempahan daripada Penginapan:

InapDesa membantu orang ramai (atau pengguna) untuk mencari penginapan (seperti homestay, hotel, dan lain-lain) yang ditawarkan oleh pemilik untuk sewa jangka pendek. Pengguna boleh melayari laman web InapDesa untuk mencari tempat tinggal yang sesuai yang disenaraikan di sana. Untuk menempah penginapan, pengguna mesti Masuk Dalam (Sign In) selepas Ditandatangani Up (Sign Up). Tempahan tempat penginapan oleh pengguna-pengguna adalah percuma. Selepas penyerahan tempahan oleh pengguna, sistem tempahan InapDesa akan memberitahu pengguna melalui e-mel mengenai tempahan yang dibuat dan pada masa yang sama akan email kepada pemilik (owner) untuk mendapatkan pengesahan mengenai tempahan yg baru dibuat. Satu teks (sms) juga dihantar kepada pemilik memberitahunya akan tempahan baru itu. Owner hendaklah menjawab kepada permintaan tempahan dengan segera sama ada untuk menerima (accept) atau menolak (decline). Tindakan segera oleh pemilik akan membolehkan bagi mendapat tempahan bagi masa terdekat (short notice booking) sekali gus memaksimumkan jualan (sewa) unit dan meningkatkan kemudahan pengguna dan populariti dalam menggunakan sistem tempahan InapDesa ini. Had masa tindak balas pemilik dinyatakan sebagai 48 jam tetapi pemilik tidak lah sebenarnya perlu mengambil banyak masa selama itu untuk menjawab. Apabila pemilik respons kepada tempahan iaitu sama ada menerima atau menolak, pengguna akan dimaklumkan melalui emel dan juga dengan teks (sms). Oleh itu pengesahan tempahan tidak perlu mengambil masa yang lama dan ia bergantung kepada respons pemilik. Apabila pemilik mengesahkan menerima tempahan, pemilik akan diberi nombor telefon dan butiran perhubungan yang lain keatas pengguna atau tetamu yang membuat tempahan. Tetamu juga akan menerima e-mel keatas butiran tempahan. Pemilik harus menghubungi tetamu dalam waktu paling awal mungkin dengan panggilan telefon atau teks (seperti WhatsApp atau sms) untuk membuat persiapan yang diperlukan saperti pembayaran deposit atau bayaran penuh seperti yang diamalkan oleh pemilik, masa dan tempat bagi pengambilan kunci dan lain-lain.

Senarai Space Anda atau Daftar Penginapan oleh Pemilik homestay, hotel, dan lain-lain:

Pemilik penginapan yang telah mendaftar sebagai pengguna boleh menyenaraikan ruang mereka atau mendaftar homestay, hotel, etc.dengan sistem tempahan InapDesa. Setelah penyenaraian atau pendaftaran telah diluluskan oleh InapDesa admin, tempat penginapan dalam senarai itu akan segera menjadi boleh dilihat kepada orang ramai (pengguna) di seluruh dunia untuk tontonan, penilaian, pemilihan dan tempahan mereka. Pemilik perlu menyediakan sebanyak mungkin maklumat berkaitan dengan premis penginapan seperti bilangan bilik, saiz bilik, bilangan katil yang menempatkan bilangan orang, kemudahan yang disediakan, tempat tarikan berdekatan, kemudahan pengangkutan yang ada, makanan, dan lain-lain. Pemilik digesa menyediakan / memuat naik banyak gambar berkualiti akan tempat penginapan mereka yang mencerminkan keadaan sebenar dan tidak mengelirukan. Walau bagaimanapun pemilik adalah dilarang untuk memberikan apa-apa maklumat mengenai komunikasi seperti nombor telefon, e-mel, laman web atau blog, dan lain-lain kerana InapDesa memerlukan semua komunikasi yang membawa kepada pengesahan tempahan hendaklah dilakukan melalui sistem tempahan InapDesa. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa InapDesa menjadi pengendali sistem tempahan yang bekerja dalam perkongsian dengan pemilik penginapan dengan secara menang-menang, perlu memastikan semua tempahan pengesahan berlaku di ketahui oleh InapDesa untuk tujuan ini. Pemilik dan InapDesa perlu bekerjasama memperkayakan antara satu sama lain dan untuk berkembang maju dalam industri perkhidmatan ini bagi manfaat kita semua sebagai pengguna.

Promosi dan Iklan Penginapan di Sistem Tempahan InapDesa:

InapDesa akan membuat promosi pada sistem tempahan InapDesa termasuklah semua penginapan yang berdaftar dengan InapDesa supaya lebih ramai orang akan mencari penginapan yang berdaftar di InapDesa dan menggunakan sistem tempahan InapDesa yang akhirnya akan memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat iaitu pengguna, pemilik dan InapDesa.

Maklumat Tambahan untuk Pemilik:

Hubungan antara pemilik dan InapDesa adalah satu perkongsian di mana kedua-dua pihak harus mendapat manfaat daripada hubungan pada cara menang-menang. InapDesa pampasan untuk menyediakan perkhidmatan tempahan dengan bayaran yang kecil sebanyak 5% daripada jumlah sewa. Nilai ini boleh disemak dari masa ke semasa. Pemilik boleh menyenaraikan satu atau lebih harta kediaman di bawah satu nama.